Follow Us:

RSS

ΑΛΜΥΡΟ ΦΙΣΤΙΚΙ


ΤΟ ΑΛΜΥΡΟ ΦΙΣΤΙΚΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕ ΣΕ ΝΕΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.



ALMIRO FISTIKI HAS MOVED TO A NEW DOMAIN.



ALMIROFISTIKI.GR!


Launching
comeback
launchpad

29 Ιουνίου 2011

Διάσημες φωτογραφικές απάτες

Στην Παγκόσμια Ιστορία, αλλά και στην Ιστορία της Φωτογραφίας και της φωτοειδησεογραφίας (photo journalism) δεν είναι λίγες οι φορές που μία φωτογραφία έχει αλλοιωθεί με σκοπό τον εντυπωσιασμό ή στο να κερδηθεί ένα διεθνές βραβείο (στις πιο σύγχρονες εποχές) αλλά ακόμα και λόγω προπαγάνδας ή πολιτικής σκοπιμότητας.

Μαζέψαμε παρακάτω ένα μεγάλο αριθμό τέτοιων χαρακτηριστικών παραδειγμάτων. Πολλές από αυτές είναι γνωστές φωτός, αλλά σίγουρα δεν είναι πολλές αυτές που γνωρίζετε πως δεν είναι γνήσιες, πως έχουν «πειραχτεί» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ας τις δούμε και ας δούμε και την ιστορία πίσω από αυτές. Το πώς και το γιατί.... Ή τουλάχιστον όσα περισσότερα στοιχεία σχετικά με το «πείραγμα» έχουν γίνει γνωστά.


1860: Αυτό (αριστερά) είναι ένα από τα πιό γνωστά πορτρέτα του Abraham Lincoln. Δυστυχώς, μόνο το κεφάλι ανήκει στον ίδιο. Το σώμα ανήκει σε άλλο Αμερικανό Πολιτικό, τον John Calhoun.


1865: Ο στρατηγός Francis Blair (στην καρέκλα δεξιά) προστέθηκε αργότερα στη φωτογραφία


1930: Ο νεαρός κομισάριος (δεξιά) ενοχλεί στο πορτρέτο του Στάλιν. Μαζί με την σκιά από το πρόσωπο και το παλτό του... αφαιρέθηκε και ο ενοχλητικός κομισάριος! Πιο καλά δεν δείχνει... μόνος και «λεβέντης»;


1936: Στην Κίνα, ο τυπάκος αριστερά διαφώνησε με τον μεγάλο τιμονιέρη Mao Tse Tung. Πήρε τον πούλο από τη φωτογραφία (δεν ξέρουμε αν τον πήρε και από την ίδια τη ζωή...)



1937: Από αυτό το χαλαρό «οικογενειακό» στιγμιότυπο του Χίτλερ, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από το δεξί μέρος ο Goebbels. Παραμένει ασαφές για ποιο λόγο ακριβώς ο Goebbels έχασε την εύνοια του Χίτλερ.


1942: Πόσο... αγέρωχος και ...ηρωικός θα φαινόταν ο Benito Mussolini αν πόζαρε πάνω σε ένα άλογο με τον ιπποκόμο να το συγκρατεί από τα γκέμια; «Δεν λέει»! Έτσι, λοιπόν, ο Μπενίτο διέταξε να απομακρυνθεί πάραυτα! Όχι το άλογο! Ο ιπποκόμος!


1945: Αυτή είναι η πασίγνωστη φωτογραφία που δείχνει σοβιετικούς στρατιώτες να ανεβάζουν την σημαία με το σφυροδρέπανο στην στέγη του Ράιχσταγκ τον Μάιο του 1945.
Η φωτογραφία ρετουσαρίστηκε διότι στα χέρια του στρατιώτη που στηρίζει τον σημαιοφόρο στην αυθεντική (επάνω) φωτογραφία φαίνονται καθαρά δύο ρολόγια, πράγμα που κινούσε υποψίες ότι οι άνδρες του κόκκινου στρατού επιδίδονταν κι αυτοί στο συνηθισμένο σπορ όλων των νικητών, δηλαδή στο πλιάτσικο.
 
1968: Kάποιος σβήστηκε από το μέσο αυτής της φωτογραφίας του Fidel Castro. Γιατί άραγε; Απλά δεν ήταν σημαντικό να είναι στο κάδρο και ενοχλεί, δεν αφήνει τη φιγούρα του Φιντέλ να... «αναπνεύσει»!? Ή μήπως υπάρχει κάποιος άλλος πολιτικός λόγος; Κάποιος αντιφρονούντας; Κάποιος που μάλωσε με τον Φιντέλ;



1970: Με αυτή τη φωτογραφία του o John Filo κέρδισε το βραβείο Pulitzer. Ο φράκτης εξαφανίστηκε από το υπόβαθρο. (Ένας πάσαλος όλος κι όλος, αλλά ήταν σε κακό σημείο: πάνω από το κεφάλι της γυναίκας, του προσώπου που πρωταγωνιστεί).


1971: Ο Καγκελάριος της (πρώην) Δυτικής Γερμανίας, Willie Brandt, σε συνομιλίες με τον Leonid Brezhnev. Φήμες που κυκλοφορούσαν λέγανε ότι και οι δύο ήταν αρκετά μεθυσμένοι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Αλήθεια ή όχι ίσως δεν το μάθουμε ποτέ. Στον γερμανικό Τύπο πάντως υπήρξε η φωτογραφία (δεξιά), στην οποία τα μπουκάλια του κρασιού φαίνονταν στο βάθος, ενώ στο σοβιετικό Τύπο (εφημερίδα πάνω) τα μπουκάλια απλά... εξαφανίστηκαν. Άλλη μια λεπτομέρεια: Ο Μπραντ στην original φωτογραφία καπνίζει. Ενώ στη... σοβιετική εκδοχή... χαμογελάει!



1976: Η Αποκαλούμενη «ζώνη των τεσσάρων». Η ομάδα των ηγετών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τα οποία συνελήφθησαν το 1976 μετά από το θάνατο του Mao Tse Tung. Θα τους δείτε όλους στην δεύτερη φωτογραφία. Στην πειραγμένη όμως, ...λάμπουν δια της απουσίας τους! Αφαιρέθηκαν αφήνοντας ένα τραγικό κενό που χωράει ακριβώς τέσσερις ανθρώπους (τρεις στο αριστερό κενό και ένας στο δεξί). Η σειρά των ανθρώπων φαίνεται εξάλλου αλλόκοτα αποκομμένη σε 3 διαφορετικά γκρουπ.



1982: Οι πυραμίδες μετακινήθηκαν προκειμένου να χωρέσουν στο εξώφυλλο του National Geographic. (γι αυτό εδώ ας κρατήσουμε μία επιφύλαξη, για δύο λόγους: α. Το National Geographic φημίζεται για την φωτογραφική του αξία και δε θα ρίσκαρε ένα τόσο τραβηγμένο μοντάζ στο εξώφυλλό του! Β. Από συγεκριμένη γωνία και με μεγάλο τηλεφακό, οποιαδήποτε πυραμίδα μπορεί να φαίνεται δίπλα ή πίσω από οποιαδήποτε άλλη! σ.σ. δεν μου φαίνεται για «πείραγμα»).

Σημείωση: από άλλη πηγή διαβάζουμε ότι ο διεθυντής φωτογραφίας του N.G. παραδέχτηκε πείραγμα στη φωτογραφία πολύ αργότερα. Αλλά δεν είναι «μοντάζ» ή ψέμα. Όλο κι όλο το πείραγμα στη φωτό ήταν το γεγονός ότι ένα οριζόντιο πλάνο «ζουλίχτηκε» (στριμώχτηκε) για να δείχνει σαν όρθιο ώστε να χωρέσει στον κατακόρυφο (portrait) προσανατολισμό του εξωφύλλου. Με λίγα λόγια, μια «οριζόντια» φωτογραφία, ζουλίχτηκε ώστε να γίνει «κατακόρυφη» με σκοπό να χωρέσει τις σιλουέτες και των δύο πυραμίδων στο εξώφυλλο. Αυτό δεν είναι παραποίηση με την κλασσική ένοια. Και είναι καλλιτεχνικά θεμιτό. Παρ’ όλα αυτά, η αυστηρότητα σε φωτογραφικά θέματα του N.G. (τι σας είπα πριν;) οδήγησε τον διευθυντή του να παραδεχτεί ότι η φωτό είναι πειραγμένη!!!



1989: Σκάνδαλο ξεσπάει στις ΗΠΑ. Τηλεοπτικό περιδικό έχει εξώφυλλο την Oprah Winfrey. Όμως η φωτό είναι μοντάζ. Το κεφάλι είναι της Όπρα αλλά το σώμα ανήκει στη διάσημη ηθοποιό Ανν Μάργκρετ (από μια φωτογραφία της του 1979). Καμία από τις δύο δεν γνωρίζει για το μοντάζ! Την απάτη ανακαλύπτει ο ράφτης (μόδιστρος) της Μάργκρετ, επειδή αναγνώρισε το φόρεμά της (δική του δημιουργία).



1994: Δύο σκέιτερ, επιστήθιες εχθροί στον αθλητικό στίβο αλλά και στην ίδια τη ζωή, η Nancy Kerrigan και η Tonya Harding, που δεν συναντήθηκαν ποτέ μαζί στον πάγο, εικονίζονται στο «μούφα» εξώφυλλο να πατινάρουν δίπλα-δίπλα. Κλασσική περίπτωση μοντάζ (πανεύκολου στην περίπτωση του λευκού background, που ακόμα κι ένα παιδί θα έφτιαχνε στο Photoshop σε δευτερόλεπτα) που όμως είχε αποτέλεσμα: ο τίτλος αναφέρει «Η Τόνια και η Νάνσι συναντήθηκαν στην προπόνηση»! Τόσο απλό. Λένε ότι όσο πιο μεγάλο το ψέμα, τόσο πιο πιστευτό.



1994: Το περιοδικό Time σκούρυνε τη φωτογραφία του O Jay Simpson, για να φαίνεται πιο «σκοτεινός» και "απειλητικός". Το «τρυκ» θα είχε πετύχει αν (για κακή τύχη του Time) δεν συνέπεφτε την ίδια στιγμή το αντίπαλο περιοδικό «Newsweek» να δημοσιεύσει επίσης στο εξώφυλλό του την ίδια φωτογραφία, αλλά... απείραχτη!



1997: Μετά από μια τρομοκρατική επίθεση στο ναό Hatshepsut στο Luxor της Αιγύπτου, όπου τρομοκράτες εκτέλεσαν 58 τουρίστες, η Ελβετική εφημερίδα Blick δημοσίευσε την αριστερή φωτογραφία με αλλοιωμένο ψηφιακά το χρώμα του υγρού στο πρώτο πλάνο, ώστε να μοιάζει με αίμα που ρέει από το ναό! Στην αληθινή (δεξιά) φωτογραφία είναι εμφανές ότι πρόκειται για απλό νερό!



1997: Αυτή τη φορά ήταν το περιοδικό Newsweek που αποφάσισε να "πειράξει" μια φωτογραφία (τα δόντια στη γυναίκα). Το Time δημοσίευσε την κανονική φωτογραφία.


2000: Στην προσπάθειά τους να κάνουν το «politically correct» (πολιτικώς ορθό) και να δείξουν και τα δύο φυλετικά χρώματα στο εξώφυλλο μιας μπροσούρας, οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου του Μάντισον, στο Γουισκόνσιν των ΗΠΑ, πρόσθεσαν ψηφιακά ένα μαύρο φοιτητή ανάμεσα στους λευκούς οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανεπιστημίου. Η αρχική φωτογραφία των λευκών οπαδών (αριστερά) τραβήχτηκε το 1993. Η φωτογραφία του μαύρου φοιτητή, του Diallo Shabazz, τραβήχτηκε το 1994. Οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου λένε ότι πέρασαν ολόκληρο το καλοκαίρι ψάχνοντας φωτογραφίες να δείχνουν τον φυλετικό πλουραλισμό, χωρίς όμως επιτυχία!



2003: Το περιοδικό GQ δημοσιεύει φωτογραφία της Kate Winslet που τη δείχνει πιο λεπτή. Η ίδια δυσαρεστήθηκε πολύ και είπε ότι το πάχος των ποδιών της μειώθηκε κατά το ένα τρίτο. (Απορία: ήθελε να μειωθεί περισσότερο ή καθόλου; Άγνωσται αι βουλαί των stars).


2003: Στο εξώφυλλο του album «Abbey Road» των Beatles, ο Paul McCartney (ο τρίτος στη σειρά, όπως περπατάνε) φαίνεται καθαρά να κρατάει ένα τσιγάρο στο δεξί του χέρι. Στο poster όμως που κυκλοφόρησε μετέπειτα στην αγορά των ΗΠΑ, το τσιγάρο έχει... αφαιρεθεί! (αντικαπντιστική λύσσα από τότε!).


2003: Η Τζούλια Ρόμπερτς στολίζει το εξώφυλλο του περιοδικού Redbook. Καλή δεν είναι; Ναι. Όμως, το κεφάλι και το σώμα της δεν ανήκουν στην ίδια φωτογραφική λήψη. Δύο διαφορετικές φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν για να συνθέσουν τη μία του εξωφύλλου. Ο αρχισυντάκτης εξήγησε αργότερα ότι θέλανε να φτιάξουν το «τέλειο εξώφυλλο».



2003: Ψηφιακή σύνθεση ενός Βρεττανού στρατιώτη στη Μπάσρα του Ιράκ. Η πρώτη φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο των Times του Los Angeles, λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ. Παρ’ όλα αυτά αποκαλύφθηκε ότι ήταν σύνθεση δύο διαφορετικών λήψεων (κάτω). Ο υπεύθυνος για τη φωτογραφική ύλη συντάκτης, Brian Walski, απολύθηκε όταν οι εκδότες ανακάλυψαν τη φωτογραφική απάτη.



2004: Προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας για την εκλογή του Αμερικανού Προέδρου, η εκστρατεία του Μπους κυκλοφόρησε ένα τηλεοπτικό σποτ με τον τίτλος «Whatever it takes» (που σημαίνει στα ελληνικά «Ό,τι κι αν χρειαστεί» ή πιο ελεύθερα «Θα κάνουμε τα πάντα» ή «Πάση θυσία» - το σλόγκαν έχει διφορούμενη σημασία, όπως το αντιλαμβάνεται κανείς). Το σποτ περιλάμβανε μία φωτό (πάνω) πλήθους στρατιωτών να ακούν την ομιλία του Μπους, και ένα πιτσιρικά στο πρώτο πλάνο να κυματίζει μία αμερικανική σημαία.
Ένας συντάκτης του προοδευτικού blog Daily Kos δεν άργησε να παρατηρήσει ότι η φωτογραφία ήταν εμφανώς πειραγμένη, καθώς τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα επαναλαμβάνονταν σε διάφορα σημεία της φωτογραφίας ανάμεσα στο πλήθος. Αρχικά πίστεψαν ότι τα πρόσωπα αντιγράφηκαν ξανά και ξανά ώστε το πλήθος να φαίνεται μεγάλο, μεγαλύτερο από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα το ακροατήριο. Το στρατόπεδο της εκστρατείας του Μπους σύντομα απάντησε στην κατακραυγή που δημιουργήθηκε, αποκαλύπτοντας ότι η αρχική φωτογραφία (μέση) έδειχνε τον Μπους να στέκεται στο πόντιουμ του ομιλητή. Είχαν ζητήσει από ένα μοντέρ τηλεόρασης να μοντάρει την εικόνα έτσι ώστε να εστιάζεται η προσοχή στον πιτσιρίκο στο πρώτο πλάνο με τη σημαία στο χέρι. Αντί να κόψει την εικόνα, αφήνοντας τον Μπους έξω, ο μοντέρ προτίμησε να καλύψει τον Μπους με πρόσωπα που δανείστηκε από τα γειτονικά σημεία της αρχικής φωτογραφίας.
Το στρατόπεδο του Κέρυ έβγαλε ανακοίνωση που έλεγε: «Τώρα ξέρουμε γιατί αυτή η διαφήμιση λέγεται «ό,τι κι αν χρειαστεί»! Αυτή η Προεδρία (του Μπους) είχε πάντα πρόβλημα στο να λέει την αλήθεια, για όλα τα ζητήματα, από το Ιράκ έως το εργασιακό και το σύστημα υγείας». Το στρατόπεδο του Μπους αντικατάστησε το σποτ με μία νεότερη έκδοση που δεν περιελάμβανε την «πειραγμένη» φωτό.
Στην φωτό κάτω, τα πρόσωπα που επαναλαμβάνονται είναι σημειωμένα με κύκλους (όπως τα δημοσίευσε το blog Daily Kos).

2004: Αυτή η ψηφιακή σύνθεση του γερουσιαστή John Kerry με την Jane Fonda (φωτό πάνω) δεν είναι παρά μία «φτιαγμένη» φωτό που θέλει να δείξει ότι συμμετείχαν μαζί σε μία αντιπολεμική εκστρατεία. Χρησιμοποιήθηκε το 2004 κατά τον προεκλογικό αγώνα του Κέρυ για την υποψηφιότητα του χρίσματος των Δημοκρατών. Η φωτογραφία του Κέρυ τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Ken Light όταν ο Κέρυ ετοιμαζόταν να βγάλει λόγο στο Mineola της Nέας Υόρκης, τον Ιούνιο του 1971. Η φωτογραφία της Φόντα τραβήχτηκε από τον Owen Franken όταν η Φόντα μιλούσε σε πολιτική εκστρατεία στο Μαϊάμι, της Φλόριδας, τον Αύγουστο του 1972. Η «ψεύτικη» σύνθεση έχει τη λεζάντα «Η Φόντα μιλάει στους βετεράνους του Βιετνάμ σε αντιπολεμική εκστρατεία». Κάπως έτσι ήταν... αλλά όχι μαζί! Μικρό το «ψέμα».


2004: Αυτή η εικόνα, που κυκλοφόρησε και έγινε ευρέως γνωστή μέσω του internet, δείχνει ένα αμερικανό πεζοναύτη να ποζάρει με δύο ιρακινούς νεαρούς που κρατάνε μία ταμπέλα που λέει «ο υπολοχαγός τάδε σκότωσε τον πατέρα μου και μετά χτύπησε άγρια την αδελφή μου». Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία είναι «πειραγμένη» και η αληθινή φωτογραφία έλεγε στην ταμπέλα «Πεζοναύτες καλωσήλθατε». Η στρατιωτική ανάκριση που ξεκίνησε για πιθανά αδικήματα δεν έβγαλε πόρισμα. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν αυτή η φωτογραφία είναι αυθεντική.

2005: Σε αυτή την «πειραγμένη» φωτογραφία, οι Βρετανοί πολιτικοί Ed Matts και Ann Widdecombe, και οι δύο υποψήφιοι του συντηρητικού κόμματος σε διαφορετικές επαρχίες, εικονίζονται να κρατάνε μία πινακίδα ο καθένας που μαζί λένε: «Ελεγχόμενη μετανάστευση – Όχι χάος και απανθρωπιά». Αυτή η φωτογραφία αποτέλεσε μέρος της εκστρατείας του Matts. Όμως, η αυθεντική φωτογραφία βρέθηκε να δείχνει τους δύο υποψηφίους να κρατάνε από μία ταμπέλα στη διάρκεια εκστρατείας για μία οικογένεια μεταναστών που ζητούσε άσυλο για διαμονή στη Βρετανία. Η Widdecombe δήλωσε ότι είναι περήφανη με οποιοδήποτε από τα δύο μηνύματα κι αν την συνδέσουν. 


2005: Αυτή η ψηφιακά αλλαγμένη φωτογραφία του εικονογράφου Clement Hurd εμφανίστηκε σε μία νέα έκδοση του βιβλίου «Goodnight Moon», ένα κλασικό παιδικό βιβλίο γραμμένο από την και Margaret Wise Brown και εικονογραφημένο από τον Hurd. Η εκδότρια εταιρία Harper Collins άλλαξε την πρωτότυπη φωτογραφία επειδή ο Hurd κρατούσε τσιγάρο στα δάχτυλά του, και το αφαίρεσε. Η λογική κατά την εταιρία ήταν ότι έτσι θα αποφευχθεί η πιθανότητα προβολής του τσιγάρου σαν κακό πρότυπο για τα παιδιά, και το έκανε αυτό με την άδεια της ίδιας της εταιρίας που κατέχει τα δικαιώματα του Hurd. Όμως, ο γιός του Hurd δήλωσε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις για να δεχτεί. Πριν την τελευταία αυτή έκδοση, η φωτογραφία του Hurd πάνω στο βιβλίο τον έδειχνε ξεκάθαρα με το τσιγάρο στο χέρι να το διασκεδάζει για παραπάνω από δύο δεκαετίες.
 
2005: Αυτή η πειραγμένη φωτογραφία της Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις εμφανίζεται μαζί με ένα κείμενο στην USA Today σχετικά με τα σχόλια που έκανε η Rice εναντίον των αμερικανών νομοθετών για τα στρατεύματα στο Ιράκ. Μετά από παράπονα αναγνωστών, αυτή η φωτογραφία αφαιρέθηκε από το site του USA Today, και στη θέση της τοποθετήθηκε μία «σωστά προσαρμοσμένη εκδοχή της» μαζί με το παρακάτω σημείωμα του συντάκτη: Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο internet κροπάρονται (περικόπτονται) για λόγους ρύθμισης μεγέθους και φωτεινότητας ώστε να είναι βέλτιστη η εμφάνισή τους σε μία ηλεκτρονική σελίδα. Σε αυτή την περίπτωση, αφού αυξήθηκε η ευκρίνεια για μεγαλύτερη καθαρότητα, ο συντάκτης φώτησε περισσότερο μέρος του προσώπου της Ράις, δίνοντας στα μάτια της μία αφύσικη μορφή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση της πραγματικότητας, πράγμα που δεν συνάδει με τα εκδοτικά ποιοτικά μας στάνταρντ.

2005: Ξανά, πολιτική διαφήμιση. Στο τέλος μιας τηλεοπτικής διαφήμισης, το μήνυμα που διαβάζει ο στρατιώτης στην τηλεόραση (αριστερή εικόνα) λέει: «Οι στρατιώτες μας βλέπουν. Και ο εχθρός επίσης!». Στην αληθινή φωτογραφία (πριν μπει το «πρόσθετο» μήνυμα) ο στρατιώτης φαίνεται καθαρά ότι στέκεται μπροστά σε μία οθόνη και βλέπει κινούμενα σχέδια!


2006: Πυκνός μαύρος καπνός πάνω από την Λιβανική πρωτεύουσα μετά από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών. Η φωτογραφία ανήκει στον Adnan Hajj, ένα Λιβανέζο φωτογράφο, και αρχικά δημοσιεύτηκε από το Reuters στην ιστοσελίδα του. Αργότερα όμως ανακάλυψαν ότι η φωτογραφία είχε «πειραχτεί» στο Photoshop με σκοπό ο καπνός να φαίνεται πιο πολύς, πιο πυκνός, πιο μαύρος και πιο δραματικός.



2006:  Σε συνάντηση κορυφής, ο Μπους έγραψε το σημείωμα που φαίνεται στη φωτογραφία, για τη διπλανή του, την Κοντολίζα Ράις: «Νομίζω ότι θέλω να πάω τουαλέτα. Γίνεται;»
Το Ρόϊτερ παραδέχτηκε ότι βελτίωσαν τη φωτογραφία ώστε να φαίνεται καθαρότερο το κείμενο, αλλά αρνούνται ότι το επινόησαν.

2006: Η Ινδή ηθοποιός Khushbu έκανε μήνυση στο περιοδικό “Maxim” γιατί «βάλανε» το κεφάλι της σε σώμα άλλης.



2008: Αυτή η φωτογραφία της Κυβερνήτου Sarah Palin εξαπλώθηκε ευρέως στο internet αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Palin για Αντιπρόεδρος από το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Σύντομα μετά την κυκλοφορία της, η φωτογραφία αποδείχτηκε επίσης «σύνθετη». Αποτελείτο από το κεφάλι της Palin πάνω στο σώμα μιας άλλης γυναίκας.


2008: Αυτό το εξώφυλλο περιοδικού που φιλοξενεί την ποπ-σταρ Britney Spears είναι «fake» καθώς η φωτογραφία (το γνωστό τρικ για άλλη μια φορά) είναι σύνθετη καθώς χρησιμοποιεί το κεφάλι της Spears και το σώμα κάποιου μοντέλου. 
Όμως (πρωτοφανές!) στο ίδιο το εξώφυλλο υπάρχει σε εμφανές μέρος και με αρκετά μεγάλα γράμματα η διευκρίνηση: «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ: Αυτή η εικόνα εξωφύλλου είναι μία σύνθετη φωτογραφία. Η Britney δεν πόζαρε ποτέ για αυτή τη φωτογραφία. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι το σώμα της»!  (σ.σ. μπράβο τιμιότητα!)


Και για το τέλος λίγη πλακίτσα με την ως δια μαγείας εξαφάνιση των ελιών στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού της χώρας κ. Κώστα Σημίτη στην προεκλογική αφίσα του 2000

28 Ιουνίου 2011

Τροχονομικός έλεγχος


Μία γυναίκα οδηγεί το αυτοκίνητό της και την σταματάει ένας τροχονόμος για έλεγχο.


Τροχονόμος: Μπορώ να δω την άδεια οδήγησης σας παρακαλώ?

Γυναίκα: Μισό λεπτό να ψάξω στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου μου...Συγγνώμη κύριε τροχονόμε αλλά δεν μπορώ να τη βρώ.

Τροχονόμος: Κοιτάξτε ξανά.

Γυναίκα: ...Δεν είναι στο ντουλαπάκι μου!

Τροχονόμος: Απλά για να βεβαιωθείτε Κυρία μου, παρακαλώ κοιτάξτε πάλι.

Γυναίκα: Ήδη έχω ελέγξει το ντουλαπάκι μου τρεις φορές και το δίπλωμά μου δεν είναι εκεί...!!

Τροχονόμος: Κυρία μου ... Παρακαλώ ελέγξτε και πάλι!

Γυναίκα: θα κοιτάξω μια τελευταία φορά...Δεν είναι εκεί!

Τροχονόμος: Κοιτάξτε πάλι...






26 Ιουνίου 2011

Το καμουφλάζ της γάτας και άλλες ιστορίες...

Σε αυτή τη φωτογραφία υπάρχει μια γάτα. Μπορείτε να την διακρίνετε?


 Που πάνε για ποτάκι οι αστροναύτες μετά από ένα κουραστικό ταξίδι στο διάστημα?
Μα φυσικά στο Space Bar!


Ποντίκια του..κώλου δηλαδή?


Oh My God!! Το είδατε; Ένα UFO!!!!


Γαμώτο...





Οι θεωρίες συνομωσίας άρχισαν.
Ο Μαϊκλ Τζακσον δεν είναι νεκρός.
Τον έχουν δει μαζί με τον Έλβις!


Εδώ είναι το μυστικό συστατικό της Coca-Cola!


Το Αυθεντικόν...

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Almiro Fistiki. Από το Blogger.

ΠΛΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

BLOGS

Αναφορά κατάχρησης

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Η Σελίδα μας στο Facebook

Αχόρταγος

ΣΤΗ...ΤΥΧΗ!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ